Tuo tilasto on niin sanotusti hyvien päivien tilasto, mutta se kertoo kuitenkin sen, että suomalainen uskoo edelleenkin. Muodossa tai toisessa.
Aikoinaan oma isäni sanoi, että sodassa pahan paikan tullen jokainen rukoili. Muodossa tai toisessa. Se oli häneltä sellainen lähes viisi vuotta kestänyt tutkimus asiasta jossain Rukajärven korvessa.
Millainen muutos suomalaisissa seurakunnissa on meneillään? Siihen tässä kirjassa kysytään vastauksia neljältätoista seurakuntajohtajalta. He kaikki ovat seurakunnissa, jotka hakevat jotakin uutta näissä seurakuntakuvioissa. He kaikki toimivat tähtäimessään se, että tuo alussa mainittu 33% lähtisi kasvamaan ylöspäin. Mukana on muutamia luterilaisia toimijoita ja melkoinen rivi vapaaseurakuntia, pari helluntaiseurakuntaa ja muutama aivan uusi juttu, jotka eivät ole oikein niitä eikä näitä. Kristillisiä seurakuntia kuitenkin kaikki.
Jokaisella suomalaisella taitaa olla jonkinlainen käsitys siitä mikä ja millainen seurakunta on, olipa kysymys sitten luterilaisesta seurakunnasta tai jostakin muusta. Usein siihen käsitykseen liittyy ajatus jostakin vanhasta ja tämän ajan kelkasta pudonneesta systeemistä.
Startup seurakunta kertoo siitä miten aktiiviset kristityt pyrkivät perustamaan uusia seurakuntia tai muovaamaan vanhoja seurakuntia sellaisiksi, jotka istuisivat mahdollisimman hyvin tähän aikaan jossa elämme. Kirjan kertojat eivät halua olla niitä, jotka putosivat kelkasta. He etsivät mallia, jossa ihminen voisi kokea, että tässä on hyvä olla ja tämä on tarkoituksenmukainen koko kristillisyyden ideaa ajatellen. Ei enää haeta mallia kansankirkolle, vaan kirkon ja seurakunnan tapa toimia voi olla sopiva jollekin pienemmälle joukolle ihmisiä. Ja juuri sitä kautta seurakunta saa merkityksensä ihmisten keskellä. Kansainvälinen seurakunta UCC on tästä yksi esimerkki. Tai joku seurakunta "rakentaa nuorten aikuisten näköistä toimintaa".
Yksi kirjan kysymys on, että onko seurakuntasi relevantti paikkakunnallaan? Mitä ja miten seurakunta vaikuttaa ihmisten elämään? Kutsuuko, houkutteleeko se uusia ihmisiä yhteyteensä ja löytävätkö ihmiset siitä sellaista, joka vastaa heidän elämänsä tarpeisiin?
Kirjaa lukiessa joutuu myöntämään, että on hienoa kun on ihmisiä, jotka uskaltautuvat niinkin rohkeaan hankkeeseen kuin uuden seurakunnan perustaminen tai vanhan uudistaminen paremmin tähän aikaan sopivaksi.
Kirjan lukujen otsikot antavat kuvaa niin kirjan sisällöstä kuin näistä Startup seurakunnistakin: Mummot sisäänheittäjinä, Armon vallankumous, Tabut, PizzaKirkko, Hiton vaikea tie, Luonnollisesti yliluonnollinen, Yhteys on syömistä, Jatkot pubissa. - Siinä oli muutama otsikko esimerkiksi.
Kenelle tämä kirja on kirjoitettu? Kenelle suosittelisin?
Suosittelen ensinnäkin seurakunnissaan aktiivisesti toimiville. Suosittelen seurakuntien johtoporukoille. Suosittelen niille, jotka epäilevät, että seurakunta taitaa olla jo pudonnut kokonaan kelkasta.
Minulle tämä oli mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kirja.
Kirjalla on oma sivunsa netissä: http://www.startupsrk.fi/ Käyhän katsomassa!
Janne Eerola & Mitja Piipponen: Startup seurakunta.
Kansi Janne Eerola
Sivuja 268.
Päivä Oy 2017.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti