Kun jauhat juuri ennen kahvin valmistamista, ovat aromit parhaiten tallessa vielä pannuun pööniä lisätessä ja se tuoksu... joskus siinä tuoksussa tuntuu, että tarvitseeko sittenkään kahvia edes valmistaa? Juuri sillä sekunnilla jauhetun kahvin tuoksu tuntuu joskus riittävän ihan kahvinautinnoksi asti.
Aamun jauhatuksessa Löfbergs EKO |
Kerran Kemissä käydessäni löysin kahvikaupan, jossa pavut paahdettiin odottaessani. Ajoin kiireesti 120 kilometriä kotiin, jauhoin annoksen niitä vähän reilu tunti sitten paahdettuja papuja ja valmistin kahvin. - Se tuoksu! Śe maku!
Kaupoissa on nykyään myynnissä hyvä valikoima kokonaisia kahvipapuja. Jos et ole koskaan kokeillut tätä vaihtoehtoa, niin kyllä nyt on aika kokeilla. Jos itsellä ei ole kahvimyllyä, niin ainakin isommista kaupoista löytyy kahvimylly, jota asiakkaat saavat käyttää ilmaiseksi. Itse en näitä kaupan myllyjä ole käyttänyt, kun meillä on jo aika pitkään ollut oma sähkökäyttöinen mylly keittiön pöydällä.
Myllyjä saa ostaa kodinkoneliikkeistä ja isompien markettien hyllyilläkin niitä näkyy olevan. Meidän mylly on Bodum ja hintaa sillä oli 5 euroa. Se löytyi kirpparilta ja oli sen näköinen, että tuskinpa sillä montakaan annosta oli jauhettu. Kiitin, kumarsin ja kävelin kassan kautta.
Meidän "mummomallit" |
Aika moni taitaa vielä muistaa ne mummon aikaiset käsin veivattavat kahvimyllyt. Ne eivät ole
ainoastaan historiaa, vaan näitä käsinveivattavia "mummomalleja" on edelleen myynnissä. Parhaille "mummomalleille" saa 25 vuoden takuunkin, kun sähkömyllyille annetaan yleensä vain vuoden takuu.
Voisinpa jauhaa tästä asiasta enemmänkin, mutta taidanpa lähteä kahville. Jos vaikka sunnuntain kunniaksi istuisi hetken ihan hiljaa kädessä muki kuumaa kahvia.
Mukavaa sunnuntaita kahviajatuksin kaikille!
Tästä linkistä pääset ihailemaan saksalaisia "mummomalleja" ja vähän muitakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti