Kielillä puhuminen on puhututtanut viime aikoina suomalaisia ihan mediaa myöten. Eikä ihme, sillä jos kielillä puhuminen on totta, niin sehän on ihme. Ei sitä voi järjellä selittää.
Terhi Törmälehdon kirja Vaikka vuoret järkkyisivät nosti kielillä puhumisen median ja sitä kautta suomalaisten yhdeksi mielenkiintoiseksi kahvipöytäkeskustelujen aiheeksi.
Kun itse jatkoin blogilistaani kirjoistani, sattui käteen Sherrillin kirja He puhuvat uusilla kielillä. Itse olen lukenut tämän vanhan kirjan jo joskus ihan 1980 luvun alussa. Sehän oli jo silloin kohtuu vanha, painettu 1969.
Sherrillin kirja kielillä puhumisesta on siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että hän itse ei ollut helluntailainen eikä hän puhunut kielillä. Hän taisi olla episkopaalisen kirkon jäsen. Sattuneesta syystä hän kiinnostui tutkimaan aihetta ja kun kirjailija / toimittaja oli, niin näki aiheessa olevan mahdollisuuksia kirjan tekemiseksi asti.
Kirja on hänen oma kertomuksensa tutkimustyöstään ja se lähtee liikkeelle New Yorkissa vuodesta 1959. Sherrill törmää erääseen henkilöön, joka oli tutustunut kristittyyn, joka puhui kielillä. Siitä lähtee liikkeelle tapahtumasarja, jossa Sherrill toimittajan innolla tutustuu yhä enemmän ihmisiin, jotka kertovat puhuvansa kielillä. Heitä oli jos mistä seurakunnasta ja mitä erilaisimmista uskovien yhteisöistä. Oli korkeakirkollista väkeä ja oli duunaria jos isoja johtajiakin.
Luin kirjan nyt vuosikymmenien jälkeen uusiksi ja yllätyin sen sisällöstä positiivisesti. Sitä löytyi mielenkiintoinen katsaus kielillä puhumisen esiintymisestä eri puolilla maailmaa ihan kristillisen seurakunnan alusta saakka. Kirjan kuvaukset siitä miten Pyhän Hengen ilmiöt valtasivat alaa kristittyjen keskuudessa 60-luvun alussa USAssa olivat mielenkiintoisia. Leviäminen oli kuin kulovalkea, joka löysi uusia ja uusia laajenemisen mahdollisuuksia kaikista kirkkokunnista.
Tärkeäksi Sherrillille muodostui kysymys siitä, että olivatko nämä kielet vain ihan huuhaata, hurmosta ja joukkohysteriaa, vai oliko kysymys ihmeestä ja jopa todellisista kielistä. Tutkimuksissaan hän löytää monia tapauksia, joissa joku oli todistettavasti puhunut kieltä, jota hän ei osannut. Silti joku kuulija ymmärsi, koska osasi kyseistä kieltä.
Samalla hän huomaa myös sen, että useinkaan kieltä ei kukaan ymmärrä ja kieli tuntuu olevan vain mysteerinen kieli, jota puhujat käyttävät kummallisesti rukouskielenään. Kumpaankin ilmiöön hän löytää vahvistukset Raamatun sivuilta.
Sherrill nauhoittaa puhetta, kuunteluttaa niitä kieliasiantuntijoilla ja kysymyksiä on miehellä päässä vaikka kuinka paljon. Hän on tekemisissä asian kanssa, jota hän ei voi ymmärtää. - Mitä siitä sitten seurasi? Sen lukekoon asiasta kiinnostunut itse tästä kirjasta.
Minullakin on omat kokemukseni kielillä puhumisesta. Mielenkiintoista on ollut helluntailaisena huomata, että kielillä puhuminen on nykyisin Suomessa aivan yleistä eri seurakunnissa. Se ei ole vain helluntailaisten yksinoikeus, vaan yhtä lailla jopa luterilaisessa seurakunnassa monet puhuvat rukoillessaan kielillä. Jopa papit ja lukkaritkin. Piispoista en ole niin varma.
Oli hienoa, että Törmälehdon kirja nosti aiheen esille, mutta surku kuinka siitä seuranneissa median jutuissa kielillä puhuminen on leimattu pääsääntöisesti vielä vain helluntailaisten omaksi jutuksi. Se leima kertoo, että toimittajalta on jutun taustoitus jäänyt tekemättä kyllin hyvin. Kielillä puhuminen on maailman laajuinen ilmiö kristillisissä seurakunnissa. Kukaan ei ole pystynyt laskemaan paljonko kielillä puhujia on maailmassa, mutta olisko huonokaan arvio jos arvelisin, että kielillä puhujia on nyt noin 500-1000 miljoonaa ihmistä? Eiköhän se tuohon haarukkaan osu. Voin perustella väitteeni jos joku perusteluja haluaa. - Kuulutko sinäkin tähän kielillä puhujien joukkoon?
Lukemisen arvoinen kirja tämä ilman muuta on. Uutena sitä ei kaupoista taida saada, mutta sen verran googlasin, että antikvariaateista kyllä löytyy ja hinta on yleensä alle kympin. Kirjastoistakin kannattaa kysellä - tarkistin, että ainakin joistakin kirjastoista tämä löytyy.
John L. Sherrill: He puhuvat uusilla kielillä
Suomentanut Tytti Vanhala
Sivuja 202
Ristin Voitto 1969
Book blog Windy land & coffee. Blogi lukemisesta, kirjoittamisesta, kirjoista, kirja-arvioista, kahvista, kahvinkeittämisestä ja muusta minulle ja ilmeisesti sinullekin tärkeästä asiasta. Kirjat: dekkareista romaaneihin tietokirjoihin ja kristillisiin kirjoihin. Uudet ja vanhat kirjat. Kahvi: papuina tai jauhettuna, tummapaahtoisesta vaaleaan paahtoon. Perkolaattorit, Aeropress, pressopannu ja muut keittimet joita kotoa löytyy.
perjantai 7. huhtikuuta 2017
Puhutaanko kielillä? Kielillä puhuminen kirjassa John L. Sherrill: He puhuvat uusilla kielillä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kappas, blogin ulkoasu onkin muuttunut. Tykkäsin kyllä siitä edellisestäkin. Jännä juttu, tänään juuri kohtasimme kaupungilla yhden tutun seurakunnastammme ja hän innoissaan kertoi aivan äskettäin saaneensa kielilläpuhumisen! Se oli ollut hänelle voimakas kokemus monella lailla. Jokaisella sen kokeneella on omanlaisensa, minullakin omani. Aikanaan luin Artturi Kukkulan kirjan aiheesta, kirjan nimeä en nyt muista vaikka se mielestäni jossain meidän kirjojemme joukossa onkin.
VastaaPoistaNo niin, jäi yksi sana pois...Piti tuohon kirjoittamani, että kielilläpuhumisen lahjan!
Poista