Rouva keitti aamukahvin tänään kun minulla oli hitaan heräämisen aamu. Kurkkukipu ei yöllä antanut nukkua oikein hyvin ja väsytti vielä seitsemän aikaan aamulla niin, että olisin mieluumin pysynyt sängyssä.
Vaan kun pääsin kahvimukin ääreen, niin se oli aamun pelastus. Piti ihan kysyä Rouvalta, että mitä kahvia tämä on?
- Sitä etiopialaista. Pavuista jauhoin.
Sehän oli etiopialaista Yirgacheffea. Juuri hetki sitten jauhettua! (Mitenhän tuo Yirgacheffe lausutaan?)
"Voiko ihanammin päivä enää alkaa", lauloi Kai Hyttinen aikoinaan ja vaikka yö tuli nukuttua jotensakin huonosti, niin aamukahvin myötä valo alkoi loistaa tähänkin päivään. - No myönnettäköön, että ei se nyt ihan kahvin varassa se ihanuus ollut. Olihan siinä Rouva pöydässä vierelläin ja vielä extrana poikamme kahdeksan vuotias tytär, joka soitti ovikelloa puoli kahdeksan aikaan. Hänellä alkaa koulu vasta 9.15 ja hän tuli "puolimatkan krouviin" mummin ja papan aamun iloksi.
Siinä pöydän ääressä tuli mieleen, että juuri tämän kahvinautinnon kirjoitin kirjaani Tuulinen maa. Näin se meni:
Aamun
tunnelmat unineen olivat sellaiset, että nyt ei voinut keittää
ihan normikahveja ja otin kahvikaapista esille etiopialaisen
Yirgacheffeen. Avasin pussin ja vedin kahvipapujen tuoksua
sisimpääni. Pakkauksen kyljestä luin esittelytekstin ja tunnelma
nousi heti sateen yläpuolelle: “Mehukkaan täyteläinen, aromissa
pehmeää mausteisuutta, jasmiininkukintoa sekä
häivähdys
karamellia. Miellyttävä herukkainen jälkimaku”.
Jauhoin
pavut ja kahvin tuoksu täytti keittiön. Korvieni välissä jauhoi
itsepintaisesti kysymys: “Tuomitaanko nämä rikoksen uhrit?”(Tuulinen maa. Kuka surmasi Matti Harmaalan. Sivu 235)
Nyt kun Yirgacheffea on jo kolmas mukillinen menossa, niin täytyy vielä vakuuttaa, että kyllähän on mukavan pehmeä maku. Niin kuin tiedät, niin sellainen... pyöreä maku. Ensimmäinen muki meni maidon kanssa, mutta kaksi viimeistä olen juonut mustana.
Hain juuri vielä neljännen mukillisen. Kauniin väristäkin tämä on, kirkasta, vaaleaa, vaikka pussin kyljessä on merkintä 5 paahtoasteesta asteikolla 1-7.
Kahvi on ostettu Gigantista. Siellä kun pyykinpesukoneiden ja kännyköiden ja muiden sellaisten lisäksi myydään myös kahvia. 375 gramman pussi maksoi 9.90. Kallistako? - Ei ole, vaan hyvää kahvia koko rahalla!
Juuri tämän Gigantin pussin kohdalla voi puhua hyvästä kahvista siksikin, että se on tuoretta. Pussin leimojen mukaan kahvipavut ovat viime syksyn satoa ja pussitettu 30.12. 2016.
Etiopiaa pidetään kahvin synnyin- seutuna, eli perinteet ovat pitkät. Yirgacheffe on tietty alue eteläisessä Etiopiassa ja aivan melko varmat tarinat kertovat, että siellä vuohi- paimenet 800-luvulla nuotiolla istuessaan keksivät idean kahvipapujen paahtamisesta. Tarinan toinen varma versio kertoo samaisten paimenien ihmetelleen sitä, että heidän vuohilaumansa ei rauhoittunut yöksi nukkumaan. Asialle selvisi syy: vuohet olivat syöneet iltapalaksi pensaista marjoja ja niiden vaikutus vei vuohilta yöunet.
Paimenien arjessa syntyneen idean seurauksena me tämän päivän suomalaiset olemme ihan ykkösväkeä kahvin kulutuksessa. Meillä ainakin muutamilla se vaikutus on vain kääntynyt niin päin, että he eivät saa nukutuksi yöllä jos kahvia on illalla jäänyt pannuun juomatta.
Tarinan mukaan kahvilla on vahva yhteys myös rukoukseen. Nimittäin juuri tuolla Etiopiassa kahvipavut löysivät tiensä myös munkkiluostariin. Siellä munkit huomasivat, että nautittuaan näitä papuja, he jaksoivat rukoilla pitempään kuin ennen. Kun rukous oli heille yksi elämän päätarkoituksista, niin tokihan kahvi sai heidän varauksettoman suosionsa.
Yirgacheffea on myynnissä kahvikaupoissa, ihan niissä kivijalkaputiikeissa, mutta jos teidän kylällä ei sellaista ole, niin suuntaa lähimpään Giganttiin tai osta suoraan netistä. Maista & nauti!
Vielä loppuun yksi suositus: The washed Yirgacheffe is one of the best highland-grown coffees. It has
fine acidity, body, and flavor. Many people are attracted to its
delicate, floral, and tea-like characteristics.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti