tiistai 21. helmikuuta 2017

Novelleja joita voi lukea minuutissa


István Örkény: Minuuttinovelleja

Arkistosta korvieni välistä nousi muistikuva, että ei kai vain se Minuuttinovelleja ollut unkarilaisen kirjoittajan kirja? Aika vähällä etsimisellä löysinkin Minuuttinovellit hyllystäni. Se taitaa olla kirpputorilöytö ja sittemmin se on saanut ainakin väliaikaisen kodin hyllystäni.

Kirjan takakansi vakuuttaa, että tämä on kulttiklassikon maineessa. Idea on niin lyhyissä teksteissä, että novellin "ehtii lukemaan sillä aikaa kun keitämme löysiä munia tai odotamme vastausta puhelimeen (mikäli numero tyyttää varattua)".

No, mitä sanoisin? Ensin ajattelin, että jos näin vähällä pääsee kirjailijaksi niin taidanpa alkaa itsekin.

Yksi kirjan novelli on nimeltään Tyhjä sivu. Sille on varattu kokonainen aukeama (tyhjä sellainen) ja / paitsi aukeaman lopussa on selitys, että nämä tyhjät sivut kertovat joko olemattomista tai sitten sellaisista olevaisista, joista kirjailijalla ei ole mitään sanottavaa.

Onneksi kirjan alussa on myös käyttöohje. Sen lopussa kirjailija sanoo, että "jos et ymmärrä novellia, lue se uudelleen. Mikäli et vieläkään ymmärrä, on vika novellissa. Ei ole olemassa tyhmiä ihmisiä, on vain huonoja Minuuttinovelleja."

Luin kirjan läpi vessassa istuntojen aikana. Se tuntui sopivan kirjailijan ideaan siitä, että novellien pitää olla luettavissa tilanteissa, jotka muutoin voivat jäädä paitsi lukuharrastuksesta. Niin kuin siinäkin hetkessä kun keität niitä löysiä munia.

Kenelle tätä suosittelisi? Yksi on ihan varma: vessassa lukijoille. Siihen tämä on omiaan kunhan muistaa, että jos ei heti ymmärrä lukemaansa, niin kannattaa seuraavalla istunnolla lukea se uudelleen. Jos ei sittenkään vielä ymmärrä, niin vika oli novellissa.

Ennen kirjan lukemista voisi olla hyvä lukea sen lopusta kirjailijan esittely. Kun on sen lukenut, niin novellitkin saavat oikeanlaiset raamit ympärilleen. Ainakin osa novelleista jää aika laihoiksi, jos ei ensin lue tuota lyhyttä kertomusta siitä kuka oli István Örkény. Hän oli syntynyt 1912 ja kuoli 1979. Jo noista vuosiluvuista voi päätellä, että tämä Unkarin juutalainen kirjailija on elänyt läpi maansa monin tavoin kuohuvaa historiaa ja se elämä ja kokemus ilman muuta näkyy hänen novelleissaan. Minkähänlaisia novelleja vuosisadan kaksi viimeistä vuosikymmentä olisivat tuottaneet jos István Örkény olisi saanut vielä ne elää?

Niin, ja vaikka alussa sanoin, että jos näin vähällä pääsee kirjailijaksi, niin... No kun lukee tämän kirjailijan elämäntarinan edes lyhyenä versiona, niin osaa sen jälkeen pitää suunsa kiinni tyhmistä arvioista.


István Örkény: Minuuttinovelleja. 
Kääntäjä Juhani Huotari.
214 sivua.
Atena Kustannus Oy 2005.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti