lauantai 18. helmikuuta 2017

Görgy Moldova: Neljäkymmentä uskollista


Aikani mietittyäni muistin vielä kaksi unkarilaista kirjoittajaa ja heidän hengentuotteensa, jotka olen lukenut. Molemmat löytyvät omasta kirjahyllystäni. Ensiksi esittelen Görgy Moldovan kirjan Neljäkymmentä uskollista.
Kun Egerin tähdet kirjan tapahtumat sijoittuivat 1550 -luvun Unkariin, niin Moldovan kirjan Unkarissa ollaan noin 100 vuotta myöhäisemmässä ajassa. Molemmat kirjat siis pohjautuvat todellisiin tapahtumiin.

Suuri osa unkarilaisista kuului joko luterilaiseen tai reformoituun kirkkoon. Osa maasta oli turkkilaisten hallussa ja islam sai maassa jalansijaa. Isoa osaa Unkaria hallitsi Itävallan keisari Leopold. Unkari oli sekä poliittisesti että uskonnollisesti hajalla ja jakaantuneena.
Moldovan kirja kertoo tilanteesta, jossa keisari Leopoldin suhteet katoliseen kirkkoon johtivat siihen, että Unkarin protestantit joutuivat vainon kohteeksi. Katolisen kirkon jesuiitta-veljeskunta järjesti vainon sen ajan katolilaiseen tapaan. Kysymys ei kuitenkaan ollut pelkästä uskonvainosta, vaan mukana oli vahvasti valtiopolitiikka ja sen valtapyrkimykset.

300 unkarilaista protestanttista pappia tuomittiin menettämään virkansa ja omaisuutensa ja he päätyivät kaleerivangeiksi soutamaan Itävallan sotalaivoja Välimerellä. Niin kuin kirjan nimi jo kertoo, neljäkymmentä pappia säilytti uskollisuutensa uskoaan ja kirkkoaan kohtaan mitä kamalammissa vainoissa. Kirja on heidän tarinansa.



Kun kirjaa lukee, ei voi muuta kuin kauhistella ihmisen pahuutta. Ihminen on turhan usein ollut toiselle ihmiselle susi. Surkeita on tässäkin kertomuksessa se, että susiksi osoittautuvat ne, jotka ovat kääriytyneet lampaiden vaatteisiin. Kristillinen uskonto voi olla kaukana todellisesta Kristuksen seuraamisesta ja evankelisesta uskosta. Uskonto, olipa se mikä tahansa, nostaa turhan usein ihmisen huonot puolet esille. Usko ja todellinen suhde Kristukseen sen sijaan tuo sydämeen muutoksen ja pyrkimyksen tehdä lähimmäiselleen se rakkaus minkä kohteena haluaisi itsekin olla.

Tämä kirja ei ole juuri miltään puolelta lukemiseen houkutteleva, vaikka tätä on sanottu yhdeksi unkarilaisen kirjallisuuden helmeksi. Kansipaperi ei herätä mielenkiintoa, kirjan teksti jo ensi vilkaisulla kuiskaa, että älä yritäkään lukea minua. Mutta... jos aihepiiri kiinnostaa, niin mikäpä siinä: tartu kiinni ja raivaa itsesi kirjan läpi. Kirja kertoo ainakin sen, että ihminen voi kestää mahdottomia ja olla uskossaan luja. Se on osa kristillisen seurakunnan historiakirjoitusta.

Kirjan kirjoittaja Görgy Moldova ei ole mikään turha tyyppi. Hänen sukutaustansa ovat juutalaisuudessa ja nuoruudessaan toisen maailmansodan aikana hän joutui Budapestin juutalaiseen gettoon. Siltä perustalta nousi kuitenkin kirjailija, joka on kirjoittanut yli 70 kirjaa ja jonka teoksia on myyty yli 13 miljoonaa. Se on kuulemma enemmän kuin kenenkään muun unkarilaisen kirjailijan kirjojen myynti. Siinäkin mielessä tutustumisen arvoinen.- Ei aivan turha kaveri!

Kirja on jo vanha, mutta netin mukaan ainakin Lapin kirjastoista löytyy.

Görgy Moldova: Neljäkymmentä uskollista.
Suomeksi käänsi Taisto Nieminen.
249 sivua. 
Kirjapaja 1978.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti