torstai 16. helmikuuta 2017

Gárdonyi Géza : Egerin tähdet, Gergely Bornemisszan elämä


Tammikuun lopussa kirjoitin lukemistani Vilmois Kondorin kirjoista Budapestin varjot ja Budapestin vakoojat. Kondorin kirjoja lukiessa haroin muistisolujani miettien, että mitähän muuta unkarilaista sitä on vuosien varrella tullut luettua. Ensiksi tuli mieleen tietysti kaikki Unkarin ja Budapestin matkaoppaat, mutta lienevätkö edes unkarilaisten kirjoittamia?

Löytyihän sieltä muistin perukoilta tietysti Egerin tähdet. Muistini tulosti minulle, että ensin tuo kirja loi luotaantyöntävän vaikutuksen tyylillään ja paksuudellaan. Alkukangertelun jälkeen luin sen melko nopeasti läpi, vaikka sivuja olikin 500.

Selasin tässä nettiä ja löytyyhän tuo kirja Rovaniemen kirjastostakin. Ensimmäisellä lukukerralla löysin Egerin tähdet kirpputorilta, mutta se ei kuitenkaan saanut pysyvää kotia meiltä. Lukemisen jälkeen annoin sen suositusten kera eteenpäin. Tiedä sitten onko lahjan saaja sen lukenut?
Sen verran positiivinen maku tuosta kirjasta aikoinaan jäi, että hain kirjan ihan tätä blogia varten kirjastosta. Kahlasin sen pikalukuna vielä uudelleen.

Kirjailija Géza Gárdonyi on kuollut jo 1922, joten aika vanhasta kirjasta tässä on kysymys. Suomeksi se käännettiin kuulemma jo 1926 ja sitä mainostettiin nuorisoromaanina. Jos tuo sana tarkoittaa seikkailuja ja jännitystä, niin olkoon sitten nuorisoromaani. Historiallinen romaani kyllä olisi osuvampi kuvaus tälle kirjalle. Se kertoo 1500 luvun puolivälin Unkarista ja huipentuu Egerin linnan taistelukuvaukseen. 1552 turkkilaiset piirittivät Egeriä, joka sijaitsee Unkarin pohjoisosassa.

Kirjan sivut ovat sankareita täynnänsä. Historiankin tuntemia heistä ovat ainakin Gergely Bornemissza ja István Dobó, jotka johtivat linnan puolustusta. Tietysti hyvässä kirjassa ja oikeassa elämässäkin täytyy sankareina olla myös naisia ja niinpä tämänkin kirjan henkilögalleriasta heitä löytyy.

Taistelua linnan muureilla kuvataan kirjassa yksityiskohtaisesti ja ymmärtääkseni myös pitkälti historiaa ja aikansa todellisuutta kunnioittaen. Turkkilaiset eivät tällä kertaa onnistuneet linnan valtauksessa, mutta myöhemmin kaupunki jäi turkkilaisten haltuun lähes sadaksi vuodeksi.
Jollakin saattaa herätä kysymys, että mitä ihmettä turkkilaiset tekivät Unkarissa saakka?

No, ei se Unkarissa silloin sen kummempaa ollut, kuin ovat nykyisetkin sodat ja valtapyrkimykset. Taustalla voi näyttää olevan uskonto. Egerin aikana kristillisyys ja islam, mutta lopulta kaiken taustalla taisi olla pitkälti myös suurten johtajien henkilökohtaiset pyrkimykset ja kaikesta piittaamaton sotahulluus. Näin Unkarin matkailusivusto kertoo Egerin taisteluista:

"Ottomaaniset turkkilaiset, jotka valloittivat Budapestin vuonna 1541, piirittivät Egerin syyskuussa 1552, mutta heidän ei onnistunut vallata linnaa siitä huolimatta, että heitä oli vähintään kuusi kertaa enemmän kuin puolustajia. 40 päivän pituisen piirityksen aikana myös Egerin naiset osallistuivat aktiivisesti puolustukseen. Tämä voitto on keskeinen Unkarin historiassa, ja Géza Gárdonyi teki siitä kuolemattoman romaanillaan "Egerin tähdet"."

Luin kirjan jo paljon ennen kuin kävimme ensimmäistä kertaa Unkarissa. Egerissä en ole käynyt, vaikka joku kesä taaksepäin sinne juuri tuon kirjan vuoksi teki kovasti mieli. Linnan rauniot kun siellä on edelleenkin. Sopivaa majoitusta kaupungista meille ei silloin löytynyt ja niinpä Eger jäi vielä käymättä.

Eri puolilla Unkaria olemme kuitenkin nähneet jälkiä turkkilaisten ajasta ja niin siellä liikkuessamme tämän kirjan tarina nousee aina uudelleen mieleen. Yksi hieno paikka, jossa turkkilaisten aika on edelleenkin näkyvissä, on kaupunki nimeltä Pecs. Taidanpa laittaa tähän kuvan sieltä. Olimme siellä kesällä 2013.

Turkkilaiset rakensivat aikoinaan tämän moskeijan Pecs'iin. Rakentamiseen käytettiin paikalla sitä ennen olleen kirkon rakennuskiviä. Sitten kun Turkin aika Unkarissa päättyi, moskeija muutettiin kirkoksi. Siinä se on kaupungin keskusaukiolla muistuttaen 1500-1600 luvun turkkilaisajasta.  

Egerin tähtiä haluan suositella erityisesti historiasta kiinnostuneille lukijoille. Historia tulee tässä silläkin tavalla lähelle, että viime aikoina Unkari on käynyt omaa "taisteluaan" oman aikamme kansainvaelluksen pyörteissä. Turkkikin on kuvassa mukana, sillä sitä kauttahan tuo pakolaistulva on pitkälti tullut. Nyt Unkarin oli helpompi sulkea rajansa tulijoilta kuin Egerin tapahtumien aikana 1500-luvulla. Saa nyt sitten nähdä mitä tämä kevät 2017 tuo tullessaan noiden pakolaisten suhteen.

Unkarissa niin kuin Turkissakin on nousussa myös vahva kansallistunne. Se on sitä samaa mikä Egerin tähdissäkin tulee esille. Tai vaikka nykyisen Budapestin Sankarien aukiolla.

Suositella voin tätä kirjaa myös jos haluat kiinnittää Unkarin matkaasi hivenen enemmän tuon maan historiaa. Budapestista ei ole pitkä matka Egeriin. Siellä olisi turistille mukava kirjakohde tutustumista varten.

Gárdonyi, Géza: Egerin tähdet, Gergely Bornemisszan elämä.
Kääntäjä Yrjö Liipola.
506 sivua
Librum Oy. 1983

1 kommentti:

  1. En tiedä, olenko lukenut muuta unkarilaista, mutta joskus vuosia sitten jostain alesta tuli ostettu Sandon Kopacsin Unkarin murhenäytelmä. Se oli ankeaa luettavaa ja olisi voinut jäädä lukemattakin. Joku ankea tapahtuma kirjasta on yhä muistissa. Isännän kotona aikanaan vieraili unkarilaisia vieraita ja he puolestaan siellä. Muistinpa nyt, että löytyyhän meiltä unkarilainen virsikirjakin. Joku vieras sen oli sen tuonut.

    VastaaPoista