keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Armottomuudesta ihmeelliseen armoon


Jonathan Aitken: John Newton, Armottomuudesta ihmeelliseen armoon

Kukapa ei olisi kuullut laulua Amazing Grace? Sitä lauletaan kaikkialla maailmassa ja on laulettu jo pitkään. Melkein jokainen varteenotettava laulaja siitä on jonkinlaisen version esittänyt ja sävelmän tunnistaa sekin, joka ei musiikista mitään ymmärrä.
Tätä kirjoittaessani avasin Youtuben ja taidan kuunnella sieltä ainakin Elviksen version tästä laulusta. Seuraavaksi listalla ovat vielä Susan Boyle, Helmut Lotti, Luciano Pavarotti, Aretha Franklin, Johnny Cash, U2, Joan Baez & Bob Dylan ja tietysti myös Andrea Bocellin versio on kuunneltava.

Kaikella on taustansa ja tämän laulun taustaa valottaa kirja Armottomuudesta ihmeelliseen armoon. Se on laulun sanoittajan merikapteeni John Newtonin elämänkerta. Mies eli 1725 - 1807 ja on tunnettu myös siitä, että oli laivoineen osallinen orjakaupasta. 
Mies koki voimakkaan hengellisen heräämisen, mutta jatkoi silti orjalaivan kapteenina. Sen ajan kirkko ei kyseenalaistanut orjakauppaa.
Lopulta Newtonista tuli Englannin kirkon pappi. Vuosien mittaan Jumalan tuntemisessa kasvaminen johti ja suorastaan vaati Newtonia toimimaan orjakaupan lopettamisen puolesta.

Vuonna 1788 Newton julkaisi kirjoituksen, jossa hän kertoi häpeävänsä syvästi omaa osuuttaan orjakaupassa. Julkinen tunnustus vaikutti merkittävästi yleisen mielipiteen kääntymiseen orjakauppaa vastaan.
Pohtiessaan orjakaupan vaikutusta siinä mukana oleville, Newton kirjoitti:
"En tiedä mitään muuta tapaa hankkia rahaa maatierosvous mukaan lukien, jolla on niin selvää taipumusta hävittää moraalintaju ja joka tuhoaa sydämestä jokaisen lempeän ja inhimillisen ominaisuuden ja kovettaa sen teräksiseksi kaikkia herkkyyden vaikutuksia vastaan."

Aitken kirja ei ainakaan minulle ollut niitä helpoimpia luettavia, vaikka Newtonin elämäntarina mielenkiintoinen onkin. Viime syksynä kirja oli minulla kirjastosta lainassa pitkään. Kirjan 400 sivua eivät päästäneet helpolla. Yksityiskohtia välillä turhan tarkasti kuvaava kirja väsytti moneen kertaan. Kuitenkin kirjan lopun kuvaukset ja Newtonin tekstien siteeraukset suorastaan hyvällä tavalla järkyttävät ja haastavat miettimään oman aikamme ja jopa lukijan oman elämän arvoja. Vieläkin tarvitaan rohkeita ihmisiä ja siinä rohkeudessaan ja uskossaan lujia ihmisiä, jotka antavat elämänsä taisteluun hyvän puolesta.

Newton sai nähdä ajan, jolloin britit tekivät virallisen päätöksen orjakaupan lopettamisesta. Se oli varmasti hänelle suuri ilo. Muutama päivä ennen Newtonin kuolemaa, hänen vieraansa kirjasi muistiin merikapteenin ja papin viimeisiä sanoja: "Muistini on melkein mennyt, mutta muistan kaksi asiaa: että olen suuri syntinen ja että Kristus on suuri Vapahtaja."

Suosittelen sitkeälle lukijalle. Suosittelen lukijalle, joka haluaa tuntea ja tietää yhden aikamme tunnetuimman laulun sanojen taustan. Suosittelen lukijalle, joka haluaa perehtyä siihen kuinka suuri se armo ihmeinen oikein onkaan. Suosittelen lukijalle, joka haluaa tutustua maailman yhteen häpeätahraan - orjakauppaan. Ja vaikka se on lopetettu, niin silti se jatkuu kaiken aikaa vähintään yhtä kauhistuttavana kuin se oli Newtonin aikana. Jos ei sitten vielä kauhistuttavampana?

Ja lopuksi, tässä linkissä presidentti Obama Amazing Grace -tunnelmissa. Enpä ole ennen kuulut Obaman laulavan, mutta tuossa linkissä hän laulaa Amazing Grace -laulua. Laitoin tuon linkin kun huomasin, että tämän aamun uutisissa kerrottiin, että Obama oli juuri armahtanut tietovuotaja Chelsea Manningin. 35 vuodeksi vankeuteen tuomittu mies pääsee vapauteen toukokuulla.

Jonathan Aitken: John Newton, Armottomuudesta ihmeelliseen armoon.
Suomentanut Riitta Bonny
408 sivua.
Suomen Lähetysseura 2016.

1 kommentti:

  1. Tätä aihetta sivuten, meillä on elokuva Amazing Grace. Elokuva kertoo William Wilberforcesta, joka taisteli orjakauppaa vastaan. Ja onpa elokuvassa kivisiä lattioita luuttuamassa John Newtonkin.

    VastaaPoista