maanantai 30. tammikuuta 2017

Budapestin varjoja ja vakoojia


Vilmos Kondor: Budapestin varjot / Budapestin vakooja

Budapestin illan valoja ja varjoja asuntomme parvekkeelta kuvattuna heinäkuussa 2014.

Budapest on mukava kaupunki. Olen ollut siellä puolenkymmentä kertaa lomamatkoilla ja tuon kaupungin katuja on niillä reissuilla tullut käveltyä kymmeniä kilometrejä.
Näin tämän Kondorin kirjan kirjaston esittelyhyllyllä ja nimi Budapestin varjot, sai minut heti selaamaan kirjaa. Jätin kirjan kuitenkin sinne hyllyyn kunnes kesällä 2016 pikkusiskoni lähetti viestin Budapestista ja kysyi, että olenko lukenut Kondorin kirjaa. Jo samana päivänä menin kirjastoon ja hain kirjan luettavaksi.

Kirjan tarina sijoittuu 30-luvun Budapestiin. Toimittaja, rikosreportteri Zsigmond Gordon tuntee kaupunkinsa pimeänkin puolen ja työnsä ohessa sekaantuu erään ilotytön murhan tutkimuksiin. Tarina on hyvin ja koukuttavasti rakennettu ja kirjan loppuhuipennus on todellakin huipennus kaikessa arvaamattomuudessaan.

Lukukokemukseen antoi tietysti oman sävynsä se, että Gordonin kulkiessa kaupungilla, kadunnimet, aukiot ja monet nimeltä mainitut paikat olivat tuttuja. Minun silmissäni ne toki olivat 2000-luvun kuosissa, mutta tuttuja kuitenkin.

Kondorin Budapest sarjassa on nyt suomeksi käännettynä kolme kirjaa. Kaikkiaan sarjaan kuuluu viisi teosta ja moni suomalainen taitaa odotella innolla kahden vielä puuttuvan käännöksen ilmestymistä.

Minäkin hain kirjastosta heti jatkoksi Kondorin kirjan Budapestin vakooja. Mielenkiintoinen sekin oli, mutta minulle paljon raskaampi luettava kuin tuo Budapestin varjot. Vakoojan kanssa minulla meni melkein viikko kun varjot hoitui helposti yhdessä lauantaipäivässä. Vakoojan tarina vei syvälle Unkarin 40-luvun alun tapahtumiin ja sitä lukiessa mieleen tuli väkisinkin, että ovatkohan nämä puitteet tarinassa kuinka tarkasti totta? Pitänee perehtyä edes vähän tuohon historiaankin.

Vaikka vakooja-tarina ei oikein jaksanut sytyttää, niin kyllä tuo kolmas osa, Budapestin synnit, täytyy vielä lukea.

Unkarilaisuudessaan(kin) Kondorin kirjat ovat mielenkiintoinen tuttavuus. Jos et vielä ole niihin tutustunut, niin aloita Budapestin varjoista. Sen tarina etenee huomattavasti jouhevammin ja nopeammin kuin vakoojan tarina, kun kirjoittaja ei sivukaupalla selvittele Unkarin historian valtapoliittisia kiemuroita. - Vaikka onhan niissä kiemuroissakin oma mielenkiintonsa!

Tykkäsin ja suosittelen Unkari-faneille sekä vähän erilaisista dekkareista pitäville. Erilainen ainakin siksi, että tapahtumat ovat niinkin eksoottisessa kaupungissa kuin Budapest. Mukavaa vastapainoa vaikka suomalaisille ja ruotsalaisille dekkareille.

Vilmos Kondor: Budapestin varjot / Budapestin vakooja.
Suomentaja Tähti Pullinen.
Tammi 2012 / 2013


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti