Jokaisella lienee kokemuksensa huonosta kahvista. Yleensä huonoksi sanotaan joko liian laihaa tai liian vahvaa kahvia. Olen itsekin saanut molempien tyylisuuntien kahveja. Siitä kahvista, jota voi värinsä puolesta ihan hyvällä omallatunnolla luulla teeksi, ei tarvitse paljoa sanoa. Siitä ei yksinkertaisesti voi paljoa sanoa, koska kahvin oleellisinta osaa - kahvia - siihen on niin säästeliäästi käytetty.
Vahvimman
kahvini olen saanut noin 30 vuotta sitten jossain tienvarren mökissä
Ruotsin pohjoisosassa. Se oli Pajalan tienoilla vähän ennen sitä
kohtaa jossa pohjoiseen menevä tie ylittää Torniojoen.
Sade
yllätti meidät, kun teimme matkaa polkupyörillä pohjoiseen.
Pysähdyimme tien varteen suurten puiden suojaan odottamaan kuuron
ohimenoa. Naapurimökin portaille ilmestyi vanha ukko, joka viittelöi
meitä tulemaan tupaan sadetta pitämään.
Pikkasen
epäröiden menimme ja kohta jo istuimme tuvan pöydän ääressä
edessämme kupilliset juuri keitettyä kahvia. Olihan se kokemus!
Ensinnäkin ukon ystävällisyys, toiseksi tuvan siivottomuus ja
kolmanneksi kahvin sakeus.
Kahvi
ei siis ollut vain vahvaa, vaan se oli sakeaa. Jälkeenpäin
naureskelimme, että siinä liemessä pysyi lusikka pystyssä ilman
tukea. - No, ehkä liioittelimme tuossa arviossa, mutta kyllä se
kahvi oli bööniä säästelemättä keitetty. Se on mielessä
vieläkin vaikka sen juonnista onkin jo 30 vuotta.
Hyvän
kahvin salaisuus pitää sisällään monia asioita puhtaudesta
kahvin merkkiin ja laatuun, valmistustapaan ja lopulta vielä sen
juomiseen saakka. Kaikella on merkityksensä hyvän kahvin
salaisuudessa.
Joku
aika sitten luin artikkelin (mistä? en vaan muista!) Amerikoissa
tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan kahvi maistuu parhaimmalta
sinisestä kupista juotuna. Ei siis riitä, että kahvi olisi jotakin
kallista merkkiä, ei riitä kahvipannun puhtaus ja veden laatu, vaan
tarvitaan sininen kuppi tai muki parhaan lopputuloksen
saavuttamiseksi. Minun oli siihen tutkimuksen tulokseen helppo yhtyä,
sillä juon itsekin mieluiten kahvini sinisestä mukista. Vaalean
sinisestä siis. Se on kalajokisen Iso-Pahkalan keramiikkaverstaan
valmistama muki. Ei suuren suuri, mutta sopivan kokoinen kyllä.
Käteensopiva.
Siinä Iso-Pahkalan kahvimuki, josta kahvi maistuu parhaimmalta. Havana oli kyllä minun makuun surkea kahvi. Se ei maistunut hyvältä edes tuosta mukista juotuna. |
Tee
siis testi. Keitä pannullinen kahvia ja jaa se keittiökaapistasi
löytyviin erivärisiin kahvikuppeihin. Jos siellä ei ole sinistä
kuppia niin käy kaupasta ensin se ostamassa. Sitten maistelet
kaikista. Sellaisia pieniä hörppyjä vain!
-
Olehan nyt ihan rehellinen! Eikö vain sinisen kupin kahvi maistukin
parhaalta?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti